Postări populare

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 martie 2011

Vîrsta de pensionare pentru judecători, procurori şi funcţionari publici va fi majorată


Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Cu începere de la 1 iulie 2011, vîrsta de pensionare pentru judecători, procurori şi funcţionari publici va fi majorată treptat, cu 6 luni anual, pînă la nivelul vîrstei generale de pensionare. Actualmente, legislaţia prevede pensionarea anticipată pentru aceste categorii la vîrsta de 50 de ani, faţă de restul categoriilor de salariaţi, care constituie 57 de ani pentru femei şi 62 de ani pentru bărbaţi, transmite MOLDPRES.
Această modificare se conţine într-un proiect de lege, aprobat, astăzi, de Cabinetul de Miniştri.
Valentina Buliga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a specificat că proiectul respectiv mai prevede majorarea stagiului special de cotizare a judecătorilor şi procurorilor pînă la 15 ani, faţă de 12,6 ani, în prezent. De asemenea, stagiul de cotizare va fi majorat pentru toţi angajaţii - de la 30 de ani la 35 de ani.
Proiectul propune de asemenea majorarea treptată, cu 6 luni în fiecare an, a vechimii în serviciu, de la 20 la 25 de ani, pentru militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
În acelaşi timp, va fi modificat modul de plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, astfel încît prima zi a concediului de boală va fi suportată de angajat, a doua zi - de angajator, iar începînd cu a treia zi şi pînă la ultima zi de concediu medical, indemnizaţia urmează a fi achitată din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
Prim-ministrul Vlad Filat a precizat că reforma în domeniul protecţiei sociale se impunea de mai mulţi ani şi este una iminentă.
Modificările legislative urmează să fie adoptate de deputaţi şi să intre în vigoare la 1 iulie 2011, notează MOLDPRES.


MOLDPRES

2 comentarii:

  1. În loc sa aud si despre actiuni de combatere a comertului ilicit, evaziunii fiscale, constructiilor neautorizate si alte fenomene ce ne saracesc viata, acest minister se complace in noi si noi modalitati de sustragere a banilor celor care platesc impozitele. E mult mai simplu - ai evidenta celor care muncesc la stat, stai frumusel si socoti pe hartie cat mai poti lua de la prostii atia, si poftim, majoram varsta de pensionare, majoram numarul de ani de cotizare, majoram impozitul, majoram durata pana la "aruncam un 5% adaos la salariu", promis de prin 2009 si tot asa. Aceste majorari, imi miscoreaza dorinta de mai activa in serviciul public!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu Anonim, desi mai am mult pina la pensionare. aruncaturile de "bete" pe care le fac cei de SUS nu te stimuleaza sa de dedai la 100% serviciului în folosul societatii mai ales cind auzi ca cineva este remunerat cu salarii de 40,0 mii lei, iar un functionar public debutant nu primeste mai mult de 1300 lei.

    RăspundețiȘtergere