Postări populare

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 iunie 2015

Pretinși jurnaliști și „slugi ale poporului” în acțiune...



     Am ajuns și eu vedetă tv...

     În realitate, deputații PSRM, inclusiv și A. Labuneț, au terorizat săptămîna aceasta membrii birourilor electorale din sectorul Botanica  încercînd să înregistreze cererile unor alegători pentru votarea la locul aflării. Aceste cereri au fost scrise la inițiativa socialiștilor și aduse chiar de ei la birourile electorale!
     Art.55 (4) din Codul electoral prevede dreptul alegătorului să voteze la locul aflării în cazul în care, cetățeanul, din motive temeinice (de sănătate s.a.),  nu poate veni la secția de votare.
     De asemenea, Comisia Electorală Centrală a aprobat prin Hotărîrea nr.3391 din 30 iulie 2010 Instrucţiunea cu privire la procedura de vot cu urna mobilă, care prevede expres, în pct. 5, că alegătorul „poate depune cererea prin intermediul unui membru al familiei sale sau, după caz, poate solicita asistentului social din cadrul primăriei intervenţia în acest sens.”
     Astfel, tovarășii deputați și alți susținători ai lor, care în acest sfîrșit de campanie electorală pretind că fac voluntariat, ar fi bine să cunoască și să respecte legislația electorală și să nu interpreteze buchia legii după propriul plac.
     Insinuările făcute de reprezentanții socialiștilor dar și pretinsul jurnalist de la curaj.tv, precum că ar fi fost discriminați unii alegători sau că am fi făcut campanie electorală Partidului Liberal sunt niște aberații și fantezii bolnave. De fapt, ei sunt cei care au adunat  cererile încălcînd legislația electorală. Au încălcat legea și atunci cînd încercau să-i determine pe membrii birourilor să înregistreze aceste cereri. Din păcate, unii consideră că democrația înseamnă anarhie.

vineri, 12 iunie 2015

CEC-ul ne-a furat dreptul de a vota pe 14 iunie

sursă: www.manager.ro


Atât timp cât în țările europene există votul prin corespondență, noi, cei din Republica Moldova inventăm bicicleta. În special, acest lucru se referă la alegerile locale generale. Încercăm să fim mai catolici decât Papa de la Roma și în loc să preluăm bunele practici în domeniul electoral, inventăm noi proceduri ca alegătorul nostru să participe cu „interes” la scrutin și să plece cu „impresii de neuitat”!
Bine cunoscut e faptul că dreptul de vot în Republica Moldova este garantat prin art. 38 din Constituție, iar legiuitorul a creat instrumente suficiente pentru a asigura acest drept tuturor alegătorilor, inclusiv celor cu dizabilități locomotorii și de vedere (prin votul la locul aflării); alegătorilor ce n-au un  loc de trai permanent (declarația de ședere); alegătorilor care nu se vor afla la  domiciliu  în ziua alegerilor (certificatele pentru drept de vot).
Din acest an, certificatul pentru drept de vot se eliberează doar membrilor desemnați ai secțiilor de votare.
Adică, pentru o parte din alegători, va fi aproape imposibil să voteze duminică. Nu sunt convins că toți medicii de gardă, de exemplu, vor avea timp pentru a pleca la secția de votare de lângă casă.
Dar cum și când vor reuși să voteze angajații administrației publice locale, responsabili de buna desfășurare a alegerilor, polițiștii, pompierii, asistentele medicale (de gardă), șoferii și operatorii PC ai secțiilor de votare? De asemenea, cum li se respectă dreptul la vot a angajaților serviciilor specializate ale S.A. „Apă-Canal”, S.A. „Termocom”, S.A. „Moldova Gaz”, Gas Natural Fenosa ș.a.
Partidele politice sunt la curent că observatorii și reprezentații  lor  în secțiile de votare la fel nu vor putea vota?
Unde vor vota bătrânii care locuiesc cu copiii în altă parte decât acolo unde le este domiciliul, dar se află totuși în aceiași circumscripție electorală?  
Acest drept, tuturor acestor categorii de persoane, ne-a fost furat de către  Comisia Electorală Centrală - o instituție responsabilă de sporire a calității  procesului electoral și de diminuare a absenteismului electoral în țară!  
Și anume, a fost modificată legislația în așa fel, încât unii alegători vor fi nevoiți să fugă sau să se învoiască de la serviciu pentru a putea vota. Dacă la alegerile locale precedente, în baza cererii, puteai lua certificatul pentru drept de vot, pentru a putea vota la cea mai apropiată de serviciu secție de votare, acum acest lucru este imposibil, votul fiind obligatoriu anume la secția de votare unde figurezi în listele de bază! Pentru unii, ca și în cazul meu, domiciliul se află într-un capăt de oraș, iar serviciul (unde trebuie să fiu toată ziua prezent)  e cu totul în alt capăt al orașului. Astfel, sunt convins, pentru o parte din cetățeni, procesul electoral din 14 iunie 2015 va fi și o cursă cu obstacole!
CEC-ul a modificat în așa fel legislația electorală încât bietul alegător nu va mai putea să voteze în baza certificatului cu drept de vot! Pct. 29 din „Regulamentul privind întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale” pe care l-a aprobat prin Hotărîrea CEC nr. 2674 din 25.09.2014,  prevede expres că au dreptul să voteze în baza certificatelor cu drept de vot doar membrii biroului electoral.
Dacă mulți se întreabă cui dăm Primăria, eu mă întreb, noi când și unde votăm?